Sauekontrollen - et nyttig, billig og lettvint verktøy
Men for all del - vi har mange leverandører som er medlemmer i sauekontrollen og for å tallfeste det er 2 av 5 leverandører med. Men det er altså mye å gå på ennå tross alt.
Bakgrunnen for at vi legger ut denne artikkelen er for å informere våre leverandører om nytten av sauekontrollen, som verktøy, i forhold til tilfeldige og arbeidkrevende lister som må føres hvis du ikke er medlem.
1. Som dyreeier og småfeprodusent har man plikt til enhver tid og kunne dokumentere sin produksjon gjennom KSL, som administeres av Matmerk. KSL stiller krav til dokumentasjons- og kvalitetsarbeidet i all norsk plante- og husdyrproduksjon. Mattilsynets godkjenning innebærer at norske bønder som følger KSL-standarden tilfredstiller myndighetenes krav til egenkontroll av virksomheten, da et hovedkriterie for å merke et produkt med Nyt Norge er at råvaren kommer fra et KSL godkjent gårdsbruk. I dette arbeidet kan sauekontrollen bidra som et godt system i forhold til det meste av den påkrevde dokumentasjonen av produksjonsdyrene på gården, både når det gjelder antall, opprinnelse, idnr, sykdom/helse, tilsyn etc. Alle slakteri i Norge opererer med trekk for at ikke KSL er godkjent og pr i dag har vi kr. 3,00 i trekk pr. kg slakt.
2. Sauekontrollen kan også bidra til et bedre produksjonsresultat på gården for de som bruker den aktivt i avlsarbeidet og sammenligner produksjonsrelaterte rapporter opp mot dyremateriellet på egen gård og i forhold til andre. Basert på at dere nytter det meste av tilgjengelige muligheter i Sauekontrollen´s registreringsmuligheter vil dere ha fordeler i mange produksjonsrelaterte saker:
- God oversikt over produksjonsdyra - Alt ligg trygt på nettet, og er alltid tilgjengelig på nettbasert web-program via pc eller på mobiltlf. via app. Disse er synkroniserte med hverandre.
- Registrering og oversikt over kjøp og salg av dyr.
- Hjelp til å velge påsett-lam, kåringskandidater og samtidig hjelp til å vise og merke dårlige dyr som bør slaktes ut.
- Hjelp til å velge værer til paring, sjekke innavl, sjekke omløp og skille på raser i besetningen.
- Muligheter for å registere paring inkludert semin, fostertelling og helse inkludert både egen og veterinærens behandlinger.
- Muligheter for å registrere lamming og alt rundt dette, inkludert viktige registreringer og notater rundt både søyer og lam. Ved å være ekstra flink her kan man unngå problemsøyer neste år og lam med genetiske eller fenotypiske egenskaper du vil unngå.
- I sauekontrollen kan du registrere vekter på alle individer så ofte du vil og sammenligne søyevekter med søyeproduksjon og lammevekter med tilvekst og slaktevekter.
- I sauekontrollen kan du generelt gruppere dyra dine i beiter eller binger til enhver tid, og ha full oversikt.
- Du kan også føre tilsynsrapporter, skrive ut tilsynslister og ikke minst lage en rovvilterstatningsingsrapport som omhandler den aktuelle beitesesongen som et svært enkelt og viktig vedlegg til din søknad om rovilterstatning.
- Hvis alle idnr. stemmer overens, så vil alle dyr som blir slaktet på slakteriet automatisk bli registrert i sauekontrollen. Dette skjer pr. i dag 2 ganger pr. uke, men det er ikke lenge før dette skjer i samband med veiing/klassisfisering direkte fra slaktelinja. Du må selv sørge for å registrere dyr som dør på andre måter.
- I tillegg til å kunne registrere det meste kan man også ta ut rapporter på det meste, inkludert analyse-/resultatrapporter og egendefinerte rapporter.
- Men alt avhenger i hvor stor grad du selv vil utnytte sauekontrollen og rådgiveren din. I tillegg må det nevnes at sauekontrollen ennå har forbedringspotensialer og vil bli oppdatert til det beste både som system og for bruker. For spørsmål kontakt våre rådgivere!