Ribbe – nordmenns julefavoritt

– Det blir ikke jul uten den gode juleribba med sprø svor, vil mange hevde. Og for over halvparten av alle nordmenn, er det svineribbe som serveres på julaften. Noen liker den med tradisjonelt tilbehør, andre prøver en asiatisk vri, eller kanskje bakt ribbe med chorizo? Svineribbe er ribbestykket av gris, og tilberedes fra fersk eller fryst tilstand.

Juleribba slik vi kjenner den ble først en aktuell rett på begynnelsen av 1900-tallet da flere fikk støpejernskomfyr. Svinekjøttproduksjon i Norge skjøt heller ikke fart før poteten hadde gode avlinger i Norge utover på 1700-tallet.

Ser vi bakover i tid, er det en sammenheng med hvor i landet det spises ribbe, og hvor pinnekjøtt er den mest utbredte julematen. I strøk med best forhold for grasavlinger, er det pinnekjøtt som dominerer med den enkle forklaring at sauen er drøvtygger. På Østlandet og i Trøndelag – de flatere bygdene, er det gode vilkår for kornproduksjon. Det er også i disse områdene svinekjøttproduksjonen er mest utbredt.

Da gjenstår det bare å ønske alle god julemat og godt nytt år!
Vi jobber som vanlig i julen.