Fostertelling

Tiden er nå kommet for å starte fostertellingen for noen og planlegge for andre.

Fostertelling på sau øker stadig i omfang, da lammeprodusenter etterhvert har sett nytten av dette. Det handler om både økonomiske og produksjonsrelaterte fordeler, så som å utrangere tomme dyr, gruppere og fôre riktig drektige dyr etter antall foster, få en kvalitetssjekk på bestillte øremerker og eventuelt endre bestillingsvolumet og planlegge lammingen med kopplam- og fosterlamstrategi.

Anbefalt tidspunkt for fostertelling er litt ulikt beskrevet, men en enkel måte og si det på er 70 dager etter første paringsdag. I tillegg må en helst ha 40 dager etter siste paring  for å oppnå best resultat, men hvis noen søyer er ekstra sent parret må en ikke ta hensyn til disse i bestemmelsen av telledato. Tabellen under viser hvordan ulik paringsdato påvirker viktige hendelser fremover.

Paringsdato start

Fostertellingsdato i flokken

Pulpanyrevaksinerings-dato i flokken

Lammingsdato start
10. nov 19. jan 16. mars 4. apr
15. nov 24. jan 21. mars 9. apr
20. nov 29. jan 26. mars 14. apr
25. nov 3. feb 1. april 19.apr
30. nov 8. feb 6. april 24.apr
5. des 13. feb 11. april 29. apr

Fostertelling bestiller dere hos Tor Romsås, Fåvang på mobil 992 57 597, Kristian Skretteberg, Vikersund på mobil 971 02 566 eller til Pål Kjorstad på mobil 990 34 406. Tor Romsås har lang erfaring og Kristian Skretteberg er ny i faget og ønsker seg besetninger å trene på. Ring derfor og avtal tidspunkt nå.

Viktige huskeregler for dere som skal ha fosterteller:

1. Ikke gi sauene fôr siste halve døgnet før scanning. Skal dere ha fostertelling en dag så anbefales det å kutte ut fôringa på siste stellet dagen før, og selvsagt da ingen fôring om morgenen. Kommer fosterteller veldig sent om kvelden, så kan dere fôre siste stellet dagen før. Hensikten og resultatet av dette vil medføre bedre og sikrere scanningsresultat. 

2: Fostertelleren har med seg komplett utstyr for sitt arbeid, teknisk utstyr, bås/kasse der sauen står i, sete til seg selv m.m. Utstyret blir desinfisert etter hvert scanningsoppdrag

3. Planlegg hvordan dyra skal flyttes på en så skånsom måte som råd er før fostertelleren kommer. Fostertelleren sitter på venstre side av dyret når en ser dyret fra bak. Fostertelleren med utstyr må også beskyttes for at ikke sau på rømmen tar seg inn og ødelegger utstyret eller på andre måter forstyrrer han. Der det er mulighet for det bør dyrene føres frem i "renne" (smal gang) til fostertelleren. Husk å ha med ekstrahjelp for at dyreflyten skal gå greit. Husk for all del også å ha et vanntett system med merking eller sortering av dyr rett etter scanninga, og la en av hjelpemannskapet notere ned dyre-id og lammetall. For dere som er medlemmer i sauekontrollen er det fint om dere registrerer inn scanninga. For dere som bruker leser og skal overføre dataene til sauekontrollen sjekk denne videoen.

4. Fortsett med samme fôring etter fostertelling som før. Det er stor fare for drektighetskomplikasjoner hvis dere med gang etter fostertelling øker med kraftfôr for søyer med mange foster. Økt mengde av fôr til søyer med mange foster skal skje gradvis fra omtrent 6-8 uker før lamming.

For dere som er interessert i prisene bruker Tor Romsås disse i 2016:

Antall dyr Pris pr. dyr* Fast stoppsats* Kjøring**
1-50 kr. 0,00 kr. 900,- kr. 0,00
51-100 kr. 12,00 kr. 300,- kr. 0,00
101-200 kr. 11,00 kr. 300,- kr. 0,00
over 200 kr. 10,00 kr. 300,- kr. 0,00

*) Alle priser er eks. mva

**) Furuseth AS dekker kjørekostnader

Fargemerking ved fostertelling: Det er selvsagt svært viktig at resultatet av fostertellingen blir notert riktig på det enkelte dyr. Noen bruker elektroniske dingser og scanner nr. på søyer og legger fostertellingen inn direkte i dataprogram, mens andre noterer på papir. Noen sorterer søyene rett fra fosterteller, mens andre tar gruppering/plassering etterpå. Som et praktisk tips så anbefales det at en i tillegg til å notere ned også merker søyene med resultatet for å da a) Raskere omplassere dem etter at scanninga er over, og eller b) Ha en ekstra kvalitetssikring på resultatet av det enkelte dyr. Fargene som blir mest brukt er dette:

Tekst Tomme 1 lam 2 lam 3 lam 4 lam (sammen m/3-erne eller for seg selv)
Farge Rød Grønn Ingen Lilla Alternativ: Lilla eller grønn+lilla

Lykke til!!